Vilka är de klassiska maträtterna som vi skall arbeta mest med?
Klassiker i det professionella köket
Facktermer: Brunoise, Bryna, Bräsera, Fräsa, Gratinera, Halstra, Julienne, Marinera, Mirepoix, Mise en place, Parera, Passera, Redningar, Reducera, Skira, Skumma, Sousvide, Uppläggning, Valsning
Tillagningsmetoder: Kokning, Blanchering, Pochering, Reducering, Bräsera, Grilla, Saltning, Ångkokning, Fritering, Ugnsstekning, Steka i panna, Grytstekning, inkokning, lågtempa, sautering, Wok, Marinering och gravning, Rökning, Torkning, Sousvide, Mikro, På spett, Grilla på galler
Buljonger: Brun buljong, Fiskbuljong, Skaldjursbuljong, kycklingbuljong
Varma såser och redningar: Toppredning, bottenredning, Bechamel, Brunsås, Vitvinssås, Rödvinssås, Concassé, Stuvning, Tomatsås, Gräddsås, Veloutésåser, Bearnaise , Hollandaise, Löksås, Senapssås, Pepparrotssås, Skirat smör, Svampsås, Currysås, Pepparsås, Choronsås, Beurre blanc, brynt smör, Aromsmör
Soppor: Purésoppa, Klar soppa, Avredd, Specialsoppa, Fisk/skaldjurssoppa, Musselsoppa
Kalla såser: Majonnäs, Vinägrett, Rhode Island, Aioli, Hovmästarsås, Remouladsås, Örtolja, pepparrotsgrädde, Tartarsås, Vitlökssmör, Persiljesmör, Salsa, Guacamole, Mojo rojo, Pesto
Panering: Enkel, Dubbel, Ost
Fiskrätter: Fisk/skaldjurspaté, Gravad lax, Fiskfilé: Stekt / Friterad (Panerad) / Pocherad / Ugnsbakad, Inkokt lax med hollandaise, Kall/varmrökt lax, Enkel/dubbelpanerad, Fiskfärsbiffar, Stekt rödspätta Meunière, Strömmingsflundra med potatismos, Laxpudding, Stekt lax med stuvad spenat, Kokt torsk med äggsås, Fiskpudding, Fisk kokt i bit, Fiskgratäng
Inlagd sill: klar/krämig
Skaldjur: Musslor, Alger, Hummer, Ostron, Kräftor, Räkor, Krabba, Rom, Löjromsmousse
Färsrätter: Pannbiff, Köttbullar, Hamburgare, Fiskfärsbiffar, Köttfärssås, Wallenbergare, Paté, Kålpudding, Köttfärslimpa
Kötträtter: Helstekt kött, Köttgryta ”brynt/kokt”, dubbelpanerad kyckling, Sjömansbiff, Pepparrotskött, Rimmad oxbringa med pepparrotssås, Ostpanerad fläskschnitzel, Stekt fläsk med raggmunk/löksås/bruna bönor, Fläsklägg med rotmos, helstekt fläskkarré, pulled pork, Coq au Vin, Kycklinglår, helstekt kyckling, Kokt fläskkorv med rotmos/senapssås, Stekt falukorv med stuvad vitkål, Isterband med stuvad potatis, Oxfilé, Fläskfilé, Entrecote, Ryggbiff, Innanlår, Råbiff, Ankbröst
Potatis/tillbehör: kokt, klyft (ugn/friterad), krossad pot, ugnsbakad, mos, råstekt, gratäng, pommes,Hasselback, Potatiskaka, Kanariska potatisar, Kroketter raggmunk, duchesse, Picklade grönsaker, Örter, Ris, Pasta. Lite om grönsaker som tillbehör på tallriken
Koka gryn: Couscous, Bulgur, Blötlagda bönor, Matvete
Gott & Blandat: Gravad lax, Inlagd sill, Pizza, Osttallrik/bricka, Ost i mat, Charkuterier, 1-2-3-lag, Picklad rödlök/grönsaker, Mirepoix, tre kryddor, Äggstanning, Omeletter naturella/fyllda/öppna, halv/helpocherade ägg
Smörgåsar: Club Sandwiches, Räksmörgås, Skagencanapé, löjromstoast
Sallader: Potatis krämig/klar, Vitkål (pizza), Vanlig blandsallad, Coleslaw, Salladsbuffé, Caesarsallad, Skaldjurssallader
Bakning och bakverk: Matbröd, Matpaj: pajdeg/fyllning/äggstanning, Mördeg 1-2-3 deg, Anslag, Petit choux, Smördeg: Oststång, Bouchèe, mille feuille
Övrigt: Hygien, Framförhållning, Stekgrader, Egenkontroll, Köksekonomi
Dessert: Pannkakor, Glass, Pannacotta, Mousse, Crème Brylé & Crème Caramel, Smulpaj, Chokladsås, Kolasås, Vaniljsås, Bärsås, Fromage, Fruktsallad, Parfait, Sorbet
Grundrecept
Det är dessa klassiska rätter vi skall arbeta mest med. Dessa rätter skall våra elever kunna efter att de avslutat sina studier hos oss.
Grundrecept
Det viktiga är att våra elever lär sig förstå vad exempelvis en sås är. Förstår eleverna vad en sås består av, vilken huvudsaklig vätska, hur man reder av den, hur man får såsen att smaka mer och hur man avslutar en sås så kan våra elever göra vilken sås som helst.
Samma sak med en köttgryta som kalops. Det viktiga är inte att vi lär ut mängder med recept på olika köttgrytor. Förstår eleverna att man bör bryna köttet först, fylla på med någon vätska och garnityr, låta grytan puttra klart, reda av och smaka av så kan de göra vilken "brynt" köttgryta som helst.
Ett exempel till på grundrecept är en matpaj. Kan eleverna göra en pajdeg, olika sätt att göra en äggstanning och vad man kan fylla en paj med så kan de göra vilken paj som helst.