Vad är APL?

Det är det ArbetsPlatsförlagda Lärandet.

Här skall du ut o lära i köken på restaurangerna.

År 1: ingen Apl men vi kommer ändå ut lite tillsammans för att pröva på hur det är att arbeta på restaurang.

År 2: V. 4-11. Tre dagar i veckan. Halva tiden har ni även servering.

År 3: V. 37-46. Fyra dagar i veckan. Här skall ni även ha två veckor i Specialkost. Vanligtvis börjar ni er APL med Specialkost eller så gör ni den de två veckorna i slutet på perioden. Tiden i restaurangen är fördelat lika mellan Kök och Servering/Barteknik. Likadant i veckorna 12-21 förutom att här är det ingen Specialkost.

 

Vad skall du lära dig på din APL?

Matlagning 2

Kommer strax. 

 

Matlagning 3 samt Mat & dryck i kombination.

 Här har vi kört båda kurserna i mixern, passerat och fått fram att ni behöver jobba med detta:

  • Yrkesmässig matlagning av klassiska och trendiga rätter med gott handlag, olika metoder, redskap och maskiner.
  • Tillagning av kreativt skapande kalla och varma maträtter med god kvalitet när det gäller smak och utseende på ett metodiskt, hantverksmässigt och tekniskt sätt.
  • Kommunikation, samarbete och logistik för arbete i kök samt fackterminologi.
  • Förmåga att planera och organisera matlagning inom olika verksamhetsområden.
  • Hygien och dagliga hygienrutiner
  • Utföra arbetet inom givna tidsramar.
  • Framtagande av recept, matsedlar och menyer.
  • Egenkontroll
  • Köksekonomi
  • Uppläggning
  • Mat- och dryckeskombinationer.
  • Hur man skapar smakkombinationer av grundsmakerna
  • Tematiska måltider med dukning, färg, form och dekoration. Planering, tillredning, dryckesförslag, uppdukning och servering i syfte att i praktiken pröva olika smakkombinationer, samt skapande av en helhetsupplevelse. 

 

Brygghuset.

Gullmarsstrand

NH5

Vann

Rosvik