Vad är APL?
Det är det ArbetsPlatsförlagda Lärandet.
Här skall du ut o lära i köken på restaurangerna.
År 1: ingen Apl men vi kommer ändå ut lite tillsammans för att pröva på hur det är att arbeta på restaurang.
År 2: V. 4-11. Tre dagar i veckan. Halva tiden har ni även servering.
År 3: V. 37-46. Fyra dagar i veckan. Här skall ni även ha två veckor i Specialkost. Vanligtvis börjar ni er APL med Specialkost eller så gör ni den de två veckorna i slutet på perioden. Tiden i restaurangen är fördelat lika mellan Kök och Servering/Barteknik. Likadant i veckorna 12-21 förutom att här är det ingen Specialkost.
Vad skall du lära dig på din APL?
Matlagning 2
Kommer strax.
Matlagning 3 samt Mat & dryck i kombination.
Här har vi kört båda kurserna i mixern, passerat och fått fram att ni behöver jobba med detta:
- Yrkesmässig matlagning av klassiska och trendiga rätter med gott handlag, olika metoder, redskap och maskiner.
- Tillagning av kreativt skapande kalla och varma maträtter med god kvalitet när det gäller smak och utseende på ett metodiskt, hantverksmässigt och tekniskt sätt.
- Kommunikation, samarbete och logistik för arbete i kök samt fackterminologi.
- Förmåga att planera och organisera matlagning inom olika verksamhetsområden.
- Hygien och dagliga hygienrutiner
- Utföra arbetet inom givna tidsramar.
- Framtagande av recept, matsedlar och menyer.
- Egenkontroll
- Köksekonomi
- Uppläggning
- Mat- och dryckeskombinationer.
- Hur man skapar smakkombinationer av grundsmakerna
- Tematiska måltider med dukning, färg, form och dekoration. Planering, tillredning, dryckesförslag, uppdukning och servering i syfte att i praktiken pröva olika smakkombinationer, samt skapande av en helhetsupplevelse.