Måltids- och branschkunskap
Kursmål
Hösten år 1. En heldag i veckan
Det praktiska arbetet på en restaurang och i metodköket
- Färdigheter i att utföra grundläggande hantverksmässiga arbetsuppgifter inom branschernas olika yrkesområden, till exempel bakning, styckning, matlagning, servering, planering och inköp, med möjlig fördjupning inom något eller några områden.
- Skapa enkla måltider och produkter.
- Förstå måltiden som helhet, mat, kombinera dryck, bröd, charkuteriprodukter, servering och service
- I arbetet använda metoder, material, maskiner och annan utrustning som är lämplig för arbetsuppgiften.
- Arbeta på ett ergonomiskt och säkert sätt samt hygieniskt med rengöring av lokaler och utrustning samt personlig hygien.
- Utvärdera sitt arbete och resultat, ge förslag på hur arbetet kan förbättras. Bedöma den egna förmågan och situationens krav. Hur påverkar arbetsprocessen resultatet?
Hur lär vi oss allt detta?
Vi arbetar med de grundläggande hantverksmässiga arbetsuppgifter inom branschernas olika yrkesområden?
Vi kommer att tillaga och servera enkla måltider ute på en restaurang och i metodköket.
Helheten förstår vi om vi är med på alla delar som bageri, servering, matlagning mm.
I arbetet använder vi metoder och material mm på ett ergonomiskt och säkert sätt.
Utvärdering av helheten på vårt dagliga arbete gör vi i slutet på alla lektioner. Vi skall också lära oss att samtidigt som vi tillagar t.ex. en sås skall vi utvärdera den under tiden.
Branschkunskap Teori
- Grundläggande kunskaper om lagar och andra bestämmelser om hygien, den fysiska och psykiska arbetsmiljö och säkerhet. Hur människor påverkas av sociala kontakter, inflytande och stress samt om säkerhetsutrustning och riskfaktorer i arbetet
- Orientering om de branscher som finns inom yrkesområdet samt villkoren för deras verksamheter, utifrån drift, organisation, planering och ekonomi till exempel restauranger, bagerier, konditorier, charkuterier och butiker
- Översiktlig orientering om alkoholens effekter och konsekvenser. Utskänkningstillstånd och servering av alkohol.
- Utvärdera sitt arbete och resultat, ge förslag på hur arbetet kan förbättras. Bedöma den egna förmågan och situationens krav. Hur påverkar arbetsprocessen resultatet.
Vilken mat skall vi tillaga?
Tillagningsmetoder
- Kokning: Stark kokning, sjudning blanchering
- Stekning: i ugn, i panna
- Reducering
- Gravning
Varm såser
- Vad är en sås? Hur kan man göra en enkel sås? Avsluta en sås?
- Bottenredning och toppredning
- Bechamel
- Brunsås
- Tomatconcassé (till pizza)
Lite blandade maträtter
- Hamburgare med tillbehör
- Pizza med vitkålssallad
- Pannbiff med brunsås
- Köttfärssås
- Dubbelpanerad kyckling
Till julbordet
- Fisk/skaldjurspaté
- Köttpaté
- Gravad lax
- Inlagd sill: klar/krämig
Sallader
- Vitkålssallad
- Vanlig blandsallad
Kalla såser
- Majonnäs
- Vinägrett
Gott & blandat
- 1-2-3-lag
- Picklad rödlök/grönsaker
- Äggstanning
Potatis/ris/pasta
- Kokt potatis
- Ugnsbakad
- Potatismos
- Kokt ris och pasta
Bakning & bakverk
- Matbröd
- Anslag
- Matpaj
- Mördeg
Dessert
- Smulpaj
- Glass
- Vaniljsås
- Chokladsås och bärsås
Planering
När gör vi vad och hur?
Lektioner Onsdagar
Augusti
19: Introduktion, prova kockkläder, matlagning: pannbiff, brun/gräddsås, helrostade morötter, ugnsbakad klyftpotatis, hallon- och mangopaj med vaniljglass och rostad kokos.
26: Matlagning, hamburgare med picklad lök, pannacotta med blåbärssås, smuldeg
September
2: Här är vi på Vann Spa och arbetar i köket.
9: Bovik och tillagar lunch till gästerna. Friterad kyckling, sweet chili, klyftpotatis, Pannacotta
16: Bovik
23: Bovik
30: Metodköket eller Vann Spa
Oktober
7: Bovik
14: Metodköket eller Vann Spa
21: Bovik
28: Höstlov
November
4: Bovik
11: Metodköket eller Vann Spa
18: Bovik
25: Bovik
December Julbord?
2: Metodköket eller Vann Spa
9: Bovik
16: Metodköket eller Vann Spa
Januari
13: Metodköket eller Vann Spa
Instuderingsuppgifterna i Måltid- och Branschkunskap
Din egen kokbok/handbok med de vanligaste klassiska grunderna
Reflektion
Måltiden som helhet
Säker/bättre/schysstare vardag.se
Villkoren i din bransch.
Liten orientering om alla branscherna.
Ansvarsfull alkoholservering
Bättre och säker vardag
Här finns två utbildningar för dig som arbetar i besöksnäringen.
Villkoren i din bransch
En liten uppgift så att du får överblick över vilka lagar, villkor och andra bestämmelser inom restaurangbranschen.
Liten orientering om alla branscherna
Vad innebär det att arbeta som kock, servitör/bartender, bagare/konditor eller med mat i butik?
Vad behöver vi veta mer förutom arbetstider, lön och arbetsuppgifter?
Ansvarsfull alkoholservering
Kunskap om ansvarsfull alkoholservering
Min kökshandbok Bransch
Denna handbok skall följa med dig alla år här på skolan i kurserna: Branschkunskap, Mat 1–3 och Mat & dryck i kombination.
Reflektion Bransch
Reflektionsfrågor
Nya Måltiden som helhet
Komponera en Måltid med tanke på alla sinnen