Måltids- och branschkunskap

Kursmål

Hösten år 1. En heldag i veckan

Det praktiska arbetet på en restaurang och i metodköket

  1. Färdigheter i att utföra grundläggande hantverksmässiga arbetsuppgifter inom branschernas olika yrkesområden, till exempel bakning, styckning, matlagning, servering, planering och inköp, med möjlig fördjupning inom något eller några områden.
  2. Skapa enkla måltider och produkter.
  3. Förstå måltiden som helhet, mat, kombinera dryck, bröd, charkuteriprodukter, servering och service
  4. I arbetet använda metoder, material, maskiner och annan utrustning som är lämplig för arbetsuppgiften.
  5. Arbeta på ett ergonomiskt och säkert sätt samt hygieniskt med rengöring av lokaler och utrustning samt personlig hygien.
  6. Utvärdera sitt arbete och resultat, ge förslag på hur arbetet kan förbättras. Bedöma den egna förmågan och situationens krav. Hur påverkar arbetsprocessen resultatet?

 

Hur lär vi oss allt detta?

Vi arbetar med de grundläggande hantverksmässiga arbetsuppgifter inom branschernas olika yrkesområden?

Vi kommer att tillaga och servera enkla måltider ute på en restaurang och i metodköket. 

Helheten förstår vi om vi är med på alla delar som bageri, servering, matlagning mm.

I arbetet använder vi metoder och material mm på ett ergonomiskt och säkert sätt.

Utvärdering av helheten på vårt dagliga arbete gör vi i slutet på alla lektioner. Vi skall också lära oss att samtidigt som vi tillagar t.ex. en sås skall vi utvärdera den under tiden.

 

Branschkunskap Teori

  • Grundläggande kunskaper om lagar och andra bestämmelser om hygien, den fysiska och psykiska arbetsmiljö och säkerhet. Hur människor påverkas av sociala kontakter, inflytande och stress samt om säkerhetsutrustning och riskfaktorer i arbetet
  •  Orientering om de branscher som finns inom yrkesområdet samt villkoren för deras verksamheter, utifrån drift, organisation, planering och ekonomi till exempel restauranger, bagerier, konditorier, charkuterier och butiker
  •  Översiktlig orientering om alkoholens effekter och konsekvenser. Utskänkningstillstånd och servering av alkohol.
  • Utvärdera sitt arbete och resultat, ge förslag på hur arbetet kan förbättras. Bedöma den egna förmågan och situationens krav. Hur påverkar arbetsprocessen resultatet.

 

 

Vilken mat skall vi tillaga?

Tillagningsmetoder

  • Kokning: Stark kokning, sjudning blanchering
  • Stekning: i ugn, i panna
  • Reducering
  • Gravning

 

Varm såser

  • Vad är en sås? Hur kan man göra en enkel sås? Avsluta en sås?
  • Bottenredning och toppredning
  • Bechamel
  • Brunsås
  • Tomatconcassé (till pizza)

 

Lite blandade maträtter

  • Hamburgare med tillbehör
  • Pizza med vitkålssallad
  • Pannbiff med brunsås
  • Köttfärssås
  • Dubbelpanerad kyckling

 

Till julbordet

  • Fisk/skaldjurspaté
  • Köttpaté
  • Gravad lax
  • Inlagd sill: klar/krämig

 

Sallader

  • Vitkålssallad
  • Vanlig blandsallad

 

Kalla såser

  • Majonnäs
  • Vinägrett

 

Gott & blandat

  • 1-2-3-lag
  • Picklad rödlök/grönsaker
  • Äggstanning

 

Potatis/ris/pasta

  • Kokt potatis
  • Ugnsbakad
  • Potatismos
  • Kokt ris och pasta

 

Bakning & bakverk

  • Matbröd
  • Anslag
  • Matpaj
  • Mördeg

 

Dessert

  • Smulpaj
  • Glass
  • Vaniljsås
  • Chokladsås och bärsås

 

Planering

När gör vi vad och hur?

Lektioner Onsdagar

Augusti

19: Introduktion, prova kockkläder, matlagning: pannbiff, brun/gräddsås, helrostade morötter, ugnsbakad klyftpotatis, hallon- och mangopaj med vaniljglass och rostad kokos.

26: Matlagning, hamburgare med picklad lök, pannacotta med blåbärssås, smuldeg

September

2: Här är vi på Vann Spa och arbetar i köket.

9: Bovik och tillagar lunch till gästerna. Friterad kyckling, sweet chili, klyftpotatis, Pannacotta

16: Bovik

23: Bovik

30: Metodköket eller Vann Spa

Oktober

7: Bovik

14: Metodköket eller Vann Spa

21: Bovik

28: Höstlov

November

4: Bovik

11: Metodköket eller Vann Spa

18: Bovik

25: Bovik

December Julbord?

2: Metodköket eller Vann Spa

9: Bovik

16: Metodköket eller Vann Spa

Januari

13: Metodköket eller Vann Spa

 

Instuderingsuppgifterna i Måltid- och Branschkunskap

Din egen kokbok/handbok med de vanligaste klassiska grunderna

Reflektion

Måltiden som helhet

Säker/bättre/schysstare vardag.se

Villkoren i din bransch.

Liten orientering om alla branscherna.

Ansvarsfull alkoholservering

Bättre och säker vardag

Här finns två utbildningar för dig som arbetar i besöksnäringen.

Villkoren i din bransch

En liten uppgift så att du får överblick över vilka lagar, villkor och andra bestämmelser inom restaurangbranschen.

Liten orientering om alla branscherna

Vad innebär det att arbeta som kock, servitör/bartender, bagare/konditor eller med mat i butik?
Vad behöver vi veta mer förutom arbetstider, lön och arbetsuppgifter?

Ansvarsfull alkoholservering

Kunskap om ansvarsfull alkoholservering

Min kökshandbok Bransch

Denna handbok skall följa med dig alla år här på skolan i kurserna: Branschkunskap, Mat 1–3 och Mat & dryck i kombination.

Reflektion Bransch

Reflektionsfrågor

Nya Måltiden som helhet

Komponera en Måltid med tanke på alla sinnen