Kursplanering Mat & dryck i kombination
Kursmål
HT20-VT21 En halvdag i veckan.
Det praktiska arbetet i Boviks kök, metodköket och på APL
- Traditionella och moderna, trendiga kök samt mat- och dryckeskombinationer.
- Hur man skapar smakkombinationer av grundsmakerna.
- Sinnenas betydelse vid mat- och dryckesprovningar.
- Sensoriska provningsmetoder för mat och dryck.
- Tematiska måltider
- Dukning, färg, form och dekoration
- Planering, tillredning, uppdukning och servering i syfte att i praktiken pröva olika smakkombinationer, samt skapande av en helhetsupplevelse.
- Kommunikationens och samverkans betydelse för intern service
Hur lär vi oss allt detta?
I denna kurs tar vi med oss en del punkter till kursen Matlagning 3 på Bovik när vi skriver våra menyer till lunch och kväll.
Punkt 1, 2, 5, 6, 7:
här skall vi tänka på helheten när vi skriver våra olika förslag till varje rätt/meny/tema.
Dryckesförslag, dukning, hur serveringen skulle kunna se ut samt att alla grundsmaker skall finnas i kombination i rätterna.
Punkt 3, 4 är dryckesprovningar i metodköket tillsammans med de olika grundsmakerna.
Punkt 8: lär vi oss i Boviksköket
Vad är det i teori?
- Historiska mat- och dryckeskombinationer
- Kunskaper om måltiden ur ett historiskt och nutida perspektiv.
- Måltiden som helhetsupplevelse, till exempel hur råvaror, maträtter och dryck kan kombineras
- Förmåga att utifrån sinnenas upplevelser komponera och skapa måltider där mat och dryck samverkar utifrån traditioner och trender, olika kulturer och livsstilar samt speciella tillfällen.
- Skapa måltider och menyer för olika teman
- Förmåga att utvärdera sitt arbete och resultat utifrån sinnenas upplevelser dels utifrån tradition och trend och ge förslag på hur arbetet och kompositionerna kan förbättras
- Arbetsmiljö och säkerhet samt lagar och andra bestämmelser
Vid kursstart
Vid kursstart
- Vad säger kursinnehållet?
- Vad skulle ni vilja lära er om ämnet? Hur vill ni lära er detta?
- Vad tycker kockarna ute i restaurangköken?
- Vad vill er lärare att vi arbetar med och hur skall vi göra detta?
- Hur skall vi få ihop allt det här?
- Hur många lektioner har vi?
Vad får vi med oss så att säga gratis när vi är i köket? Samtidigt som vi lär oss laga mat så planerar och organiserar vi vår matlagning, vi håller hela tiden ordning på både den personliga hygienen och kökets hygien, vi lär oss arbeta tillsammans och vi använder kökets facktermer så mycket som möjligt. Det finns mer att lära sig gratis.
Lektionerna skall börja och avslutas med genomgång. Ni gör en reflektion efter varje lektion. Skriver ner tankar, idéer, recept samt om tid finnes efter lektionen arbeta med era uppgifter. I köket skall vi använda oss av facktermer och så arbetar vi oss igenom de vanligaste tillagningsmetoderna.
Vi skall koncentrera oss på något specifikt varje lektion men vi arbetar ändå med helheten för att bättre förstå syftet med det vi skall koncentrerar oss på.
Vad skall vi kombinera?
Vi skall kombinera rött och vitt vin, mousserande vin, olika sorters öl och vatten med alla olika grundsmakerna.
Lektionsplanering HT20-VT21
Augusti: Gullmarsgymnasiet börjar 17 augusti
20
27
September: 17 september lovdag
7: APL 4 dagar i veckan fram till 12 november
Oktober: Sprtlov vecka 44
November
19
26
December: Julbord? Höstterminen slutar 18 december
3
10
17
Januari: Vårterminen börjar 11 januari.
14
21
28
Februari: Sportlov vecka 8
4
11
18
Mars: 17 mars lovdag (preliminärt datum pga NP).
4
11
18
APL från Måndag 22 mars-20 maj
April: Påsklov vecka 14
Maj: 14 maj lovdag
27
Juni: Studentavslutning 4 juni
3 Sista lektionen for ever i skolan!!!!!!
Instuderingsfrågor i kursen
Kokbok/handbok med klassiska recept, rätter, metoder, dina reflektioner, Arbetsmiljö och säkerhet samt APL-uppgiften görs i Matlagning 3.
Balansera grundsmakerna
Lite om de olika sinnenas betydelse vid mat- och dryckesprovningar.
Måltiden som helhet ”extra allt” med tematiska måltider
Kunskaper om måltiden ur ett historiskt och nutida perspektiv med mat- och dryckeskombinationer
Mat och dryck i kombination
Utbildningen är till för dig som vill lära dig mer om hur man kan kombinera mat & dryck.